Populära inlägg

lördag 4 december 2010

Knäckebröd


Fänkålsknäcke


Ett julbord bedöms efter sitt knäckebröd och senap. Här är ett recept på ett bra knäckebröd till julens ostar, sill och annat. Kryddor som fänkål, kummin och anis lyfter knäcket till en högre nivå. En bra julskinka med mormors hemkokta senap på ett kryddigt knäckebröd kan jag längta efter hela året. Det här brödet blir rätt hårt om man inte kvalar riktigt tunt och ju tunnare det blir ju lättare bränns det. Lagom blir bäst.

Knäckebröd
1/2 jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 msk hel fänkål
1 msk mald kummin
1 tsk anisfrö
13 dl grovt rågmjöl
0,3 dl flytande margarin

Jästen smulas ner i en degbunke och löses upp i vattnet. Häll i allt utom 2 dl av mjölet som sparas till degen skall kavlas ut. Kör gärna degen i en assistent ett tag så att den blir ordentligt genomarbetad. Degen skall vara relativt lös. Låt den jäsa 1 timme.

Under tiden kan ugnen sättas på 225 gr.

Ta en bit av degen och kavla ut tunt. Ta en nypa av det sparade mjölet så den inte fastnar på kavel eller bakbordet. Kakorna kan antingen naggas med ett par gafflar eller kavlas med en kruskavel. Lägg upp dem på osmord plåt och gör i ordning ett par tre plåtar så att de kan växlas i ugnen. Man kan skära dem i lagom fyrkanter på plåten innan de gräddas så blir de lättare att förvara.

In i ugnen i ca 8 minuter och låt dem svalna på en bricka. Skaka avlöst mjöl och förvara torrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar