Populära inlägg

söndag 21 november 2010

Korvstoppardagen 2 Salsiccia


Jag har provat att göra Salsiccia en gång tidiagre men den blev lite mesig i smaken då. Den här gången tänkte jag ta i lite mer med kryddorna och ha lite skarpare vin i. Syster har tappat orken och det är jag och mamma som går in i rond två.

Salsiccia:
  • 2,1 kg fläskkarré
  • 0,5 kg späck
  • 2 hela färska fänkål
  • 3 msk fänkålsfrön
  • 3 nypor torkad timjan
  • 1 msk vitpeppar
  • 5 vitlöksklyftor
  • en bunt slät persilja
  • 3-4 dl syrligt vitt vin (torrt plommonvin blev det här)
  • 10 - 15 m fjälster
  • Steksnöre

Jag gillar när det är lite struktur i korven. Det blir det om hälften mals och hälften hackas. Jag vaknar tidigt och innan frukost har jag redan finhackat den ena fänkålen och stekt den svagt i olja. Den andra strimlas och steks också försiktigt men den skall malas. Fänkålen ställs kallt för att svalna innan den blandas i smeten. Fänkålsfröna rostas lätt i en stekpanna och får också svalna.

Därefter tas hälften av kött och späck och skärs och hackas i små bitar. Resten mals på grövsta i köttkvarnen. Färs och hack läggs i matberedare. Vitlöken pressas och läggs i med hackad persilja. Ner med resten också men vänta med vinet. Ta ett par deciliter vin i så att smeten får en kladdig, rätt fuktig konsistens.

På med korvhornet och börja stoppa. Korvarna kan vara lite kortare. Ta en decimeter och stoppa inte för hårt. Två tre fingrars mellanrum för att knyta om med steksnöre.

Stek långsamt.


3 kommentarer:

  1. Om man har en köttkvarn men inget korvhorn, så har jag ett litet tips så här i juletid. Man tar ett fodral till ett pingisracket. Gör ett litet hål i den smala änden och trycker ner ett spritsmunstycke i hålet. Sedan kan man lägga korvmassan i pingisfodralet och pressa korvmassan in i fjälstret. Det fungerar för cirka 4-5 korvar. Sedan måste man hitta ett nytt fodral.

    SvaraRadera
  2. Vilken bra idé. Enda problemet är att pingisfodral och köttkvarnar sällan ryms under samma tak. Man kan kanske använda en spritspåse på samma sätt.

    SvaraRadera
  3. Nästa gång får vi pröva det här receptet:

    1 kg fläskkarré
    1 kg rimmad bog (renskuren utan skinn o ben)
    700 g rimmat fläsk (utan svål)
    4 vitlöksklyftor
    2 tsk salt
    1 tsk nymald svartpeppar
    1,5 dl torrt vitt vin

    Alt 1
    4 msk finhackad färsk rosmarin
    2 msk stötta fänkålsfrön

    Alt 2
    2 extra vitlöksklyftor
    2 röda chili, finhackade
    1 msk stark paprikapulver

    SvaraRadera