Populära inlägg

lördag 10 september 2011

Bryggarbröd - vörtbröd på riktigt

Plommonen dignar från träden och jag tänkte att jag skulle göra en Plommonöl. Jag har knåpat ihop ett eget recept baserat på en ale. Hursomhelst så blir det en massa drav, eller urlakad malt, över när man brygger öl. Det har hamnat i komposten.

Men det ena ger det andra. Hittade ett kul recept i "Ölbryggning -en handbok för hembryggare" av Svante Ekelin och Håkan Lundgren.

Bryggarbröd - bröd för ölbryggare

4,5 dl sötvört
5dl urlakad drav
3 dl grovt rågmjöl
12 dl vetemjöl
1/2 dl honung eller sirap
1 msk salt
1 msk malda pomeransskal
1 pkt bakjäst eller surdeg

Fingervarm vört blandas med jästen. Jag tog den sista rätt svaga sötvörten från eftermiddagens Plommonale. Om surdeg används så kan man blanda ner denna i vörten tillsammans med rågmjölet och låta det stå och gosa en halv dag.




Därefter rörs honungen eller sirapen ut i spadet/degen och sedan ner med de övriga ingredienserna. Kör i assistenten till en jämn deg. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek - 1 timme. Forma två limpor och låt dem jäsa under en bakduk i en halvtimme. Grädda i mitten av ugnen under 45 minuter vid 200 grader. Ta ut limporna och låt dem svalna under en handduk.




1 kommentar:

  1. Första flaskan öppnad. Plommonöl är inget jag rekommenderar men den kanske hittar sin uppgift i vårsolen. Vädligt syrlig, torr och en ok maltighet, humlen nedtonad. Faktiskt lite Saison över den...

    SvaraRadera