Populära inlägg

lördag 27 november 2010

Rillette


Jag har en bit fläskkarré i kylen som får bli rilette. Barnen tycker det är toppen på morgonmackan i stället för leverpastej och det kan alltid bli ett tilltugg till någon drink. Jag har provat ett par gånger förut och det blir alltid bra.

Rilette
  • 1 kg fläskkarré
  • 2,5 dl vin
  • 1 tsk rosmarin
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 lök
  • 1 morot
  • 4 vitlökar

Köttet skärs i bitar och läggs i en stekgryta. I med vin, lök och morot och kryddorna. På med locket och in i ugnen, 150 gr, i tre - fyra timmar. När det är riktigt långkokt tas köttet upp och mosas med en gaffel. Tillsätt lite av löken och mosa i. Därefter så packas kötttrådarna i små glasburkar och en del av den feta buljongen från koket hälls på. Fettet flyter upp och stelnar och skydddar köttet. Det vinner på att stå minst några dar och kan hålla en månad i kylskåp.

Faktum är att den blev aningen torr. Man skall nog ha med mer av buljongen och kanske mosa ner lite mer av grönsakerna än vad jag gjorde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar