Populära inlägg

lördag 20 november 2010

Korvstoppardagen 1 Julkorv

Mamma och syster med barn kommer på korvkalas. Idag skall julkorven stoppas. Jag har också tänkt experimentera lite med en salsiccia. En ordentlig laddning med svinfjälster är införskaffat.
Maskinparken är uppdukad och allt förberett.



  • 1,7 kg fläskkarré, benfri
  • 1,1 kg späck
  • 1,1 kg högrev
  • 0,7 l kall kokt mjölk
  • 1 kg kall kokt potatis
  • 0,5 l kall buljong
  • 1 msk mald kryddpeppar
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald nejlika
  • 1,5 msk mald vitpeppar
  • ca 1 kryddmått muskot nöt
  • 2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 10-15 m fjälster
  • Håll alla ingredienser så kallt som möjligt. Kött, späck och potatis mals två gånger. Först grovt och sedan finare. Mjölk och buljong blandas med kryddorna och rörs ner i smeten. Det blir en hel del smet så ta fram några stora bunkar. Fjälstren skall blötläggas och sköljas ur ordentligt.

    Därefter är det bara att montera korvhornet på assistenten eller köttkvarnen och börja stoppa. Stoppa inte allt för hårt och gör ett mellanrum på tre, fyra fingrar så att ett steksnöre kan knytas om på varje sida av korven. Därefter packas de in i fryspåsar för mellanlagring i frysen inför julbordet.

    1 kommentar:

    1. I år, 2013, har jag gått tillbaka till familjereceptet ovan men tagit i lite med kryddningen. Det blev väldigt lyckat.

      SvaraRadera