Populära inlägg

onsdag 19 oktober 2011

Knäckebröd på öldrav



Här kommer en bekännelse. Jag är orolig för att det är några av momenten i öltillverkningen som jag inte behärskar - riktigt, - ännu. Som det där med att ölen skall bubbla och skumma. Än så länge är det bara den första omgången som får den där fasta skumkronan i glaset.

Ve den som ger sig. Därför ägnade jag alltför mycket av söndagen till att sätta en omgång med en kraftig vinteröl. Skall smaksättas med apelsinskal, nejlikor och pomerans till helgen då den skall tappas om. Ser redan framför mig hur det skummar över på julbordet.

Det blev i alla fall en himla massa drav över. Det låter inget vidare men det är de fasta resterna av malten. Grovkrossat och urlakat på kolhydrater och en del av proteinerna men perfekt fibertillskott. Vad är mer fibrigt än knäckebröd.

Knäckebröd på öldrav
5 dl sötvört från det sista av urlakningen (kan nog ersättas med samma mängd vatten och en halv deciliter mörk sirap)
7 dl drav
1 dl rågsurdeg
Rågsikt (det var vad som var kvar i skafferiet, går nog med grahamsmjöl också)
2 msk salt

Det här blir lite ungefär eftersom jag inte måttade så noga. Slå i vätskan, draven och surdegen och låt det stå en dag så att jästen får ta sig. På tidig kväll tillsätts salt och rågsikt. Låt degen gå i matberedaren och häll i rågsikt tills det fortfarande är en relativt lös deg men så att den går att jobba med. Låt den vila en timme.

Kavla ut bit för bit till tunna skivor. Nagga eller kör med kruskavel. Upp på plåten och skär med pizzakniv i lagom bitar. In i ugnen 200 grader i ca 8 minuter.

En sak är klar. Knäckebrödet är slut innan ölen är färdig...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar