Populära inlägg

onsdag 5 oktober 2011

Vad som till bryggning hörer


Hittade Kajsa Wargs kokbok på antikvariat för någon vecka sedan. Inte precis en förstautgåva men då hade man kanske inte vågat kladda runt med den i köket heller.

Jag har sett recept citeras men aldrig sett boken tidigare. Den innehåller vitt skilda recept och instruktioner. Jag fastnade direkt för kapitlet "Vad som till bryggning hörer". En redig beskrivning av ölbryggning enligt gamla metoder. Samma principer som idag men beskrivningen av verktygen låter läsaren förstå att det måste ha varit rätt bökigt att koka öl. Inga plastslangar och rostfria kokkärl.


Enligt Kajsa Wargs självhushållningsprincip har jag beställt små humleplantor från Tyskland. Aromhumle som Saaz, Perle och Hallertau samt bitterhumle Magnum. Beroende på sort och hur länge humlen får koka med får man olika smakprofiler på ölet. Jag gillar när humlen är framträdande och då går det åt en del.

Nu gäller det bara att de trivs i trädgården. Just nu så ser de inte så mycket ut för världen men jag är ändå lite orolig för hur det blir när de är fullt utvuxna. De blir åtta meter höga. Det berättade jag inte till Christian som fått bli fadder åt en av plantorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar