En familj i grannskapet har en magnifik vinranka på söderväggen. 2009 hängde klasarna tätt och vi gjorde ett vitt vin tillsammans. Det blev förvånansvärt gott trots en del innovativa lösningar vad gällde krossningen av druvorna (råsaftcentrifug) och andra steg i tillverkningen.
I år kom en säck levererad till ytterdörren med ca 15 kilo små söta druvor med bra syra.
Efter att ha repat av druvorna från skaften fick jag hjälp av två par fötter som passade i hinken. Vältvättade.
Druvorna krossades så gott det gick och fick jäsa med skalen för att ge lite ryggrad i vinet. Vitvinsjäst och jästnärsalt tillsätts och det får stå en vecka. Skaka om så att skalen kommer ner i musten så ofta det går. Därefter pressades druvorna. Det blev ungefär 10 liter druvmust.
Nu fortsätter jäsningen några veckor till innan musten tappas om för att få bort bottensatsen. Därefter är det bara att vänta ett halvår till ett år innan buteljering. För att vinet skall må bra bör man använda en glas damejeanne
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar