Populära inlägg

onsdag 5 oktober 2011

Köttsoppa - Inte riktigt Tore Wretman

Förlåt Tore och förlåt Anders och alla ni andra Wretman-fans. Vem vågar påstå att det går att förbättra ett recept från Tore Wretman. Självfallet är jag inte denne - men visst blev hans köttsoppa lite lam. Försökte hålla mig till receptet i hans "Svensk husmanskost". Efter att ha kokat samma soppa i två dagar enades vi där hemma om att det behövdes lite mer klös i det hela i omgång två.

Köttsoppa
1,5 kg smakrikt nötkött, tex högrev eller bringa.
3 liter vatten
2 purjolökar
2 morötter
1 gul lök (ej Wretman)
1/2 rotselleri
2 palsternackor
2 potatisar för tjockare konsistens (ej Wretman)
10 vitpepparkorn
2 lagerblad (1 enligt Wretman)
3 persiljestjälkar
1 msk timjan
1/2 röd chilli utan frön (ej Wretman)
2 långpeppar (kan man hoppa över skulle Wretman ha sagt)
1/2 tsk stark paprikapulver (den här med)
1 buljongtärning (jag skäms nästan)


Se till att du har tre timmar på dig.

1) Lägg köttet helt i grytan och koka upp. Skumma.
2) I med det gröna från purjolöken, persiljestjälkarna, potatisen i bitar och kryddorna.
3) Låt det sjuda 2 timmar.
4) Lyft upp köttet och skär det i småbitar. Ta bort persiljestjälkarna om du hittar dem. Tillbaka med köttet i grytan och i med putsade och skurna grönsaker.
5) Koka en timme till och servera med en skiva surdegsbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar