Populära inlägg

söndag 4 december 2022

Lädersmorning av vildsvinsfett

På hösen är vildsvinen otroligt feta. Allt får inte plats i köttfärsen utan det blir över. Jag fryser in fett från styckningen. Smälter det med lite vatten som får koka bort och silar ifrån det smälta fettet. Det är fullt med grums och små köttbitar. 

För att få fettet rent så slår jag på nytt vatten och kokar en stund och sedan ställs det svalt (bra att göra på vintern). När fettkakan stelnat kan man skära upp den i bitar och skrapa bort grumset under och på ytan. Gör om med nytt vatten - så många gånger det behövs för ett rent och vitt fett. 

Lädersmorning ingredienser:

Djurfett, t.ex. vildsvin
Tjära
Bivax

När fettet är rent kan man börja med lädersmorningen. Smält fettet på svag värme, droppa i tjära, ca en tesked - en matsked per deciliter fett och en halv tesked bivax. 

Tjäran bevarar fettet och bivaxet gör det lite lättare att hantera och ger en fin yta på lädret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar