Under flera års tid har jag samlat recept och köpt alla böcker i ämnet jag kommit över. Jag skall försöka portionera ut några recept här inför midsommarfirandet.
En grundregel är att ta kryddorna i en mindre mängd brännvin - säg en deciliter - och att sedan använda denna essens till att smaksätta en flaska. Det är lätt hänt att smaken blir för stark om kryddorna läggs i en flaska på en gång. Låt kryddorna dra ett par tre dar, som mest upp till en vecka om inte annat anges. Sila bort dem därefter.
Vi kan väl börja med ett par sommarsnapsar:
Norrlandssnaps
1 dl brännvin
½ dl kumminfrön
1 msk fänkålsfrön
1 msk korianderfrön
1/2 sockerbit
Sila av kryddorna efter tre dagar. Nu har du en essens som du kan smaksätta brännvinet med. Räcker till mer än en 75 cl flaska. Själv gillar jag när det smakar ordentligt. Runda av med en halv sockerbit.
Tallstrunt
Så här på våren kan man plocka de ljusgröna skotten på tallar. Fulla av C-vitamin och ger en rolig snaps. Gör som ovan. Låt skotten dra en vecka, sila av och smaksätt.
Citron
Behöver kanske ingen annan förklaring än att använd en potatisskalare för att strimla av skalet. Försiktigt så inte det vita kommer med. Det ger en bäsk smak.
Kräftsnaps
Perfekt till augustikräftorna
Kräftsnaps
2 msk anisfrö
1 msk fänkålsfrö
½ msk kumminfrö
Perfekt till augustikräftorna
Gubbens bitter
Det här är kanske inte en traditionell snaps men ett av de bästa recept jag har stött på. Håll till godo.
10 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 muskotnöt
1 vaniljstång
2 kardemummor, hela
12 sötmandlar
3 bittermandlar
6 kryddnejlikor
Stöt kryddorna i en mortel. Lägg i en burk och fyll på med brännvin och låt dra 3-5 dagar. Filtrera drycken, späd ut till en helflaska. Låt den stå 1-2 månader innan den serveras, om du kan. Serveras gärna rumstempererad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar