Populära inlägg

söndag 29 maj 2011

Fransk Nougat




5 dl socker
1 kryddmått salt
1,5 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
2 äggvitor
1/2 dl mandel
1/2 dl cocktailbär eller hackad torkad aprikos t.ex.

ev. mörk choklad

Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull. Koka kraftigt utan lock tills smeten tjocknat och du kan forma en hård kula av smeten. Skålla, skala och hacka mandeln. Hacka körsbären meden sockerlagen kokar. Vispa vitorna till skum.

Häll sockerlagen i en stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast. Blanda i mandlar och körsbär. Bred ut massan på ett lätt inoljat bakplåtspapper i en form som är ungefär 20x30 cm. Forma en eller två rullar när det svalnat lite. Olja in fingrarna så fastnar inte smeten. Sätt in i kylen. Skär i bitar och spara i en burk. Bitarna kan doppas i smält choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar