Att vara jägare låter pretentiöst. Har jag tur och haren otur så blir det någon om året. Hare är kul att jaga och smakar utmärkt. Det här blev resultatet när jag och yngsta dottern på åtta år var ute och jagade tillsammans. Tre harar på två dagar. Det är helt otroligt bra i min statistik. Vi tog dem på uppsprångsjakt. Det betyder att man går och går och när man sedan länge börjat tänka på annat och jobbet och annat igen så flyger en hare upp tio meter snett åt sidan från en plogfåra. Då gäller det att vara snabb. Dottern går bakom med hörselkåpor bärandes på jaktväskan.
Ingredienser:
En grovstyckad hare
Tunna skivor av späck
Scharlottenlök
Salt och peppar och lite viltkrydda med torkade enbär i
Sås
Slaksida och halsen av haren
2 morötter
1 gul lök
Persiljestjälkar
Chipotlepeppar, en liten bit1/2 flaska rödvin
Smör
Redan vid lunch kan man sätta på spisen och börja med en fond på slaksidor och grönsaker. Bryn putset i en stekpanna och lägg ned grönsakerna i en kastrull. Det bör stå och sjuda utan att koka. Skummas då och då. I med peppar och ev. lite andra kryddor. Silas ifrån och reduceras. I med en halvflaska rödvin och reducera ytterligare. Runda av med en klick smör eller ev. lite grädde.
Haren skall vara grovt styckad. Stekar, bogar och en sadel. Putsa bort så mycket hinnor som möjligt. Lägg upp delarna på ugnsfast fat och täck med späckskivorna. 175 grader i ca 40 min. Efter en stund kan man slänga in scharlottenlökarna.
Servera med ugnsgrillade grönsaksstavar av morötter och potatis. En liten jordärtskockspuré kan serveras till.
Chateau Montus 2005. Fortfarande ung och mycket kraftfull. Passar perfekt till harens viltsmak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar