Populära inlägg

torsdag 10 maj 2012

Nässelsoppa

Nu är tiden inne för vårens vilda primörer. En höjdare är nässelsoppa. Ta med handskar och en plastpåse på morgonpromenaden - kanske en till sniglarna också.

Nyp av toppskotten från nässlorna - inga grova stammar. Hittar man ett bra snår så går det fort. Två liter nässelskott blir lagom för 4 portioner.

2 liter nässlor
ca 0,7 liter vatten
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 höns eller grönsaksbuljong
1 dl grädde
skvätt sherry
2 msk gräslök
och ägghalvor

Skölj först nässlorna och ta bort alla kvistar från skogen. Koka upp i vattnet i fem minuter. Sila ifrån nässlorna och spar spadet. Mixa nässlorna för sig. Bryn smöret och ha i vetemjölet. Spä ut med spadet. I med nässlor, buljong, grädde, sherryn och låt koka upp. Servera med ägg och hackad gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar