Populära inlägg

torsdag 18 augusti 2011

Helstekt lamm



Hela halva släkten är samlad i Sundsvallsbukten första veckan i augusti. Vi går runt och äter i hus efter hus hela bandet och på fredag blir det fest - helstekt lamm. Efter tredje gången får man väl säga att det nästan blivit tradition.


Syster har varit och hämtat lammet och bett dem karva loss stekarna. Vi är 17 stycken men det räcker och blir över ändå. Lammen brukar väga mellan 15 och 20 kg.


 Det är inte så mycket till recept det här, snarare bruksanvisning.

Tänd en ordentlig brasa 6-7 timmar innan middagen är tänkt att serveras. Gärna där du har lite vindskydd och t.ex. en mur som reflekterar värmen. Låt stenarna hettas upp och få en ordentlig glödhög.

Såga upp bogen och hugg upp revbenen vid ryggraden så att kroppen kan bändas ut. Spänn upp det på lämpligt sätt med ståltråd. Nackan vill gärna krumma när den steks på så man kan skära upp vid en kota och spänna upp den. Vi har hittat några bra järnstänger men ev. funkar kanske ett armeringsgaller.

Gör en liten hink med grillolja. Andra syster fixade denna och jag måste kolla upp ingredienserna. En  flaska vin, olivolja, lite soja, vitlökar och rosmarin och timjan kan jag tänka mig. Ta en ny målarpensel och stryk på.

Så är det dags. Luta upp lammet över elden och se upp att den inte står för nära. Det skall stekas långsamt.

Ladda upp med en vedhög och fram med ölen och laga maten...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar