Gammal trotjänare kommer till användning.
Jag var förbi i Hötorgshallen för att leta efter lammfjälster. Äntligen - efter tredje besöket hade de kommit. Killarna på Lammspecialisten stod och rensade inälvor. Jo visst kunde jag få lungorna. Med en kompletterande lammlever gick jag glad i hågen hem och ändrade fredagslasagnen till en lammpölsa. Familjefriden räddades av att ingen var hemma.
är noga utprovat men det blev helt klart bra. En mager pölsa med bra leversmak. Lungorna gör att det inte blir en bra konsistens efter att det malts.
3 dubbla lammlungor ca 1 kg
1 lammlever 0,7 kg
1,7 liter vatten
5 dl korngryn
5 gula lökar
3 msk brödsirap
2,5 msk timjan
15 kryddpepparkorn
1 msk mejram
1/3 torkad chili
1,5 dl rödvin
5 lagerblad
2 burkar ansjovis
3 msk ättika
Koka upp vattnet i en stor kastrull - minst 5 liter. Skölj av inälvorna och skär dem i bitar så att de går ner i kvarnen senare. Lungorna rensas från luftstrupar och annat som kommer med. I med inälvsbitarna i det kokande vattnet. Koka upp och skumma. Hacka och stek under tiden löken i lite smör. Häll i lök och kryddor och vin och sirap i grytan. Lägg i korngrynen. Låt det koka en timme.
Ta därefter upp köttet och mal det i en köttkvarn. Tillbaka med det malda i grytan och häll i en skvätt eller två med ättika. Rör om och låt småputtra en stund. Är det för fast så kan man hälla i lite mer vatten.
Hejsvejs. Testar detta recept i detta nu eftersom jag var med och slaktade igår. Får se hur resultatet blir.
SvaraRadera