Populära inlägg

torsdag 28 oktober 2010

Nordströms musteri 2010


Efter ett regnigt september fick vi kalasväder på årets mustarhelg. 10 liter köttsoppa med höstens rotfrukter på spisen. Fyllda kaffetermosar och ungarnas hembakade småkakor. Allt redo för invasionen av grannar och vänner som vill musta sina äpplen.

Årets nyhet var den nya äppelpressen driven av vattentrycket från trädgårdsslangen. Den är helt suverän. Man kan inte tro att vattentrycket kan pressa ut all must men det funkar faktiskt.

I år var vi kanske 30 familjer som gjorde över 350 liter must. Själva fyllde vi frysen och pastöriserade så mycket vi orkade. Det som var kvar av vår ranson har jag satt cider på.



Cidern blir jättebra och det är enkelt. Till 25 liter must tar man ett kilo socker som kompensation för att frukten inte är helt mogen. Därefter tillsätts jästnärsalt och vinjäst. Efter någon månad så har sockret jäst ut och allt fruktkött dalat till botten. Låt det stå några veckor och klarna. Därefter tappas det om och ca 10 gram socker per liter löses upp i äppelvinet för att bilda kolsyra i flaskorna. Så fort sockret har löst sig så butlejeras drycken och ställs undan ett par månader. Cidern är helt snustorr - precis som den franska. Den sista sockerdosören jäser ut till kolsyra som bildar små fina bubblor. Man får inte ha i för mycket socker på sluttampen för då kan flaskorna explodera av kolsyretrycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar