Populära inlägg

måndag 30 december 2013

Älgkorv

Älgkorv till nyårsbuffén 

1,5 kg älgkött
0,4 kg grisspäck
0,5 kg griskött
2 msk salt
1 dl grädde
3 tsk nymald svartpeppar
1,5 dl rödvin
2 tsk enbär
1,5 tsk timjan
1 malt lagerblad
1,5 tsk mald ingefära
2 tsk mejram
1 tsk muskotblomma
1/4 mald riven muskotnöt
1 dl torkad svart trumpetsvamp - mixad 

Fjälster 

Vid korvmakning är kyla och hygien viktigt. Blötlägg fjälstren. Lägg kött och späck i frysen någon timme eller två innan det hela börjar. Kyl också ner vinet och alla andra ingredienser. Det finns de som lägger köttkvarnen i frysen för att hålla allt kallt. 

Skär det halvfrusna köttet i bitar och mal med späcket. Blanda allt utom vinet i en degbunke och kör en stund så att kött och kryddor hamnar jämt i korvarna. Tillsätt vinet lite i taget så att smeten får en bra konsistens.

Skölj fjälstren ordentligt i kallt vatten och spola igenom dem en stund. Stoppa korven rätt hårt och nyp till ett mellanrum var tionde centimeter. Är smeten lagom hård håller korven formen och rinner inte ut. Är den lite lös får man binda om med hushållssnöre så tätt man orkar. 

Hemgjord ketchup till?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar