Populära inlägg

tisdag 13 december 2011

Julsnapsar

Mosebacke julsnaps från Westerdahl och Lindahl

3 kanelstänger på 6-7 cm
1 tsk kryddnejlika
1 msk russin
2 dl brandy

Stöt kanelen och nejlikorna lätt i mortel var för sig. Lägg dem i en glasburk och slö över 2 dl sprit samt russinen. Låt stå i 7-8 dagar.

Filtrera essensen och tillsätt 1,5 – 2 dl cognac eller brandy. Runda av med en knapp tesked vaniljsocker med äkta vanilj. Låt stå i en eller två månader och spä sedan ut 1-3 gånger efter tycke och smak.

Pepparkakssnaps

En rolig julsnaps. Till en halvflaska sprit tar man:

3 sockerbitar
Pomeransskal, en liten bit
8 kardemummakärnor
1 kanelstång
1 torkad ingefära, liten bit

Lägg i en burk och slå över sprit och skaka så att sockret löser sig. Sila ifrån efter två dagar och spä ut till ½ flaska sprit.

Annandagens julsnaps efter Börje Petterson

70 cl sprit
9 kardemummakärnor
4 vitpepparkorn
4 svartpepparkorn
6 hela nejlikor
0,5 g saffran
1 vaniljstång delad längst efter
1 bit kanelstång grovt krossad
4 cm färsk skalad ingefära i skivor
rivet apelsinskal från en halv apelsin (endast det orange)
2 msk mörk honung
1 msk mörkt muscovadosocker

Blanda kryddorna och spriten i en burk med lock och låt det dra i 2 veckor. Sila sedan genom ett kaffefilter. Tillsätt honung och muscovadosocker. Häll upp på flaska och lagra minst en månad innan du dricker den. Det påstås att denna julsnaps bara blir godare och godare ju längre du lagrar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar