Populära inlägg

söndag 17 april 2011

Maskrosvin

Maskrosvin är en gammal klassiker. Fanns i källaren hos min farmor. En gång fick jag en gammal flaska som säkert var 15-20 år gammal - det var en upplevelse. Den låg ett par år i min studentlägenhet och jag kommer inte ihåg vid vilket tillfälle den fick sätta livet till men jag kommer ihåg att det var värt att minnas. Man skulle kunna tro att ett maskrosvin har en låg viskositet, att den sladdrar runt i glaset och tappar bouqueten med en enstaka doftpuff. Men det här var en simmig, mogen och otroligt fyllig dryck som var något helt eget.

Vill man göra ett eget vin så kan jag tipsa om att det finns lättare viner att göra. Ett maskrosvin är jättejobbigt. Man måste plocka blommor, oändligt många blommor. Det skulle väl kunna vara bra med det men man måste nypa ut bara det gula ur blomställningen. Så står det i alla recept och jag har inte vågat chansa i de tre, fyra omgångar jag har gjort. Det brukar ta så lång tid att plocka maskrosblommorna att de får mellanlagras i frysen tills mängden är den rätta.




Redskap
10 liters damejeanne eller stor vinhink i plast.
Hätta eller lock till hinken med ett jäsrör
Hävert
Silduk med ställning
Stor slev
Korkapparat
Nya vinkorkar

Ingredienser
5 liter maskrosblommor - bara det gula
4 citroner eller apelsiner
500 gr russin
3 kg socker - helst fruktos
En påse jästnärsalt
En påse/liten flaska vinjäst
Vatten

Plocka helst blommorna på morgonen då nektaren är kvar. Lägg blommorna i en jäshink och slå på 7 liter kokande vatten. Slå i saften av citrusfrukterna och hacka russinen med kniv eller i matberedare och häll i vätskan. Rör om och låt svalna till rumstemperatur. Därefter jäst, jästnärsalt. Jästen dör om vätskan är för varm. Efter fyra dygn silas blommor och russin bort . Justera mängden vätska till 10 liter och fyll upp på damejeanne.

När vinet har stått en månad eller två kan man tappa om för att bli av med bottensatsen. Håll alla grejer rena som kommer i kontakt med vinet så att det inte blir vildjäst som kan riskera smaken. Låt sedan stå i källaren eller någonstans i lugn och ro något halvår. Smaka av så att det har en bra sötma. Maskrosvin skall ha en ordentlig restsötma så att det håller att lagras i många år och få en gyllengul färg och en rund bouquet. Ha lite mer socker om det behövs. Nu kan det börja jäsa igen om det är tillräckligt varmt. Det är helt ok. Det är bara att ta det lugnt.

Låt det hela stå i ett halvår till och kolla jäsröret då och då så att det inte kommer in syre till vinet. Provskaka damejeannen så att kolsyran lämnar vinet. Gör det rejält och låt vinet stå några veckor så att bottensatsen lägger sig igen.

Nu kommer den stora dagen. Buteljering.



Sterilisera ett gäng flaskor, gärna halvflaskor, i ugnen på 125 gr en halvimme. Låt dem svalna ordentligt så att de inte spricker när det kalla vinet fylls på. Lägg korkarna i ljummet vatten en kvart så att de mjukas upp och korka flaskorna.

Etikettering. Nog så viktigt om de skall ligga ett decennium i vinkällaren. Det är klart det går att nalla en flaska i förtid men lagringen gör det bara bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar